Unapređenje zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti

Projekt “Unapređenje zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti” je realizovan u saradnji sa Fudbalskim klubom Željezničar i osnovnim školama sa područja općine Novo Sarajevo u kojem je učestvovalo preko 500 osnovaca uzrasta od 8 do 15 godina. Sponzor je bila Općina Novo Sarajevo.

Opis projekta

Sponzor: Općina Novo Sarajevo
Lokacija: Pomoćni fudbalski teren i Sportska dvorana Novo Sarajevo
Broj učesnika: Učenici osnovnih škola uzrasta od 12 do 15 godina
Datum realizacije: 2017./2018. godina
Vrijednost: 30.000 KM
Nosilac aktivnosti: JP ONSA i FK Željezničar

JP “ONSA” d.o.o. Sarajevo zajedno s partnerom FK Željezničar provodi projekte “Unapređenje zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti” i “Prevencija nogometnog huliganstva i nereda na sportskim terenima”.

Provedene aktivnosti

JP “ONSA” d.o.o. Sarajevo, zajedno s partnerom FK Željezničar, provodi projekte “Unapređenje zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti” i “Prevencija nogometnog huliganstva i nereda na sportskim terenima”.

Projekte finansira Općina Novo Sarajevo i učešće na istim je besplatno. Projekti će se provoditi u sportskoj dvorani “Novo Sarajevo” i na pomoćnom fudbalskom stadionu Grbavica.

Svrha i cilj projekta je poticaj razvoja i usvajanja pozitivnih stavova, uvjerenja i vrijednosti koje doprinose bavljenju sportom i razvoju djece i mladih, poticanje zdravog načina života, te aktivnosti koje promovišu unapređenje zdravlja.

Pored navedenenog, kroz realizaciju projekta će biti tretiran i huliganizam kao širi pojam i negativna društvena pojava, u okviru kojeg će naročita pažnja biti posvećena odnosu mladih prema javnoj infrastrukturi (parkovima, parkovskom mobilijaru, prirodi itd.), ali i tema huliganizma među mladima u obliku vršnjačkog nasilja.

Realizacija projekata će se odvijati kroz radionice, druženja, turnire i ostale oblike edukacije uz vrhunske trenere, psihologe, nutricioniste…