Memorijal “Vinko Šamarlić“ okupio više stotina mladih džudista

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“, njegovo 31. izdanje, održan je u Sportskoj dvorani “Goran Čengić“ u Sarajevu.

Nadmetanje se održalo u čast velikog sportiste i heroja odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine, i ove godine okupilo je mlade uzrasta od šest do 18 godina iz regiona.

Organizatori turnira iz Džudo kluba Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije, što pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima.

Uprkos činjenici da se svake godine susreću za brojnim problemima prilikom organizacije turnira, u JK Željezničar su zadovoljni što su i ovoga puta uspjeli na jednom mjestu okupiti mladost iz regiona.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što svake godine uprkos mnogim organizacionim nedaćama uspijevamo organizovati turnir u čast velikana našeg sporta Vinka Šamarlića. I ove godine na jednom mjestu smo okupili mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i komšiluka. Time doprinosimo razvijanju sportskog duha na ovim prostorima“, kazao je Senad Mehićević, predsjednik JK Željezničar.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajaće do večernjih sati. Na 31. memorijal u čast Šamarlića došli su klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine. Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo.

Imao je ispunjenu olimpijsku normu i trebao je predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Barceloni. Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba s mačevima”.