Sportska dvorana ”Goran Čengić”

U martu 2016. godine svečano je otvorena sportska dvorana na Grbavici. To je prva multifunkcionalna dvorana i predstavlja najveću investiciju Općine Novo Sarajevo. Sportska dvorana, treća po veličini u Kantonu Sarajevo, ispunjava sve evropske standarde za dvoranske sportove, a osposobljena je i za organizovanje kulturnih, sajamskih i ostalih sadržaja, gdje će moći primiti i daleko veći broj posjetilaca. Gradnja sportske dvorane počela je u septembru 2010. godine, a radovi su izvođeni fazno, u skladu sa obezbjeđenim finansijskim sredstvima. Prva faza radova podrazumijevala je građevinsko-zanatske radove. U drugoj fazi okončani su radovi na razvođenju grubih instalacija, dok se treća faza odnosila na nabavku i montažu sportske i druge opreme za dvoranu.

 

Objekat sportske dvorane projektovan je u četiri nivoa:

  • prvi nivo čine podzemna garaža, prostori predviđeni za kuglanu i streljanu,
  • drugi nivo je velika dvorana, odnosno igralište sa teleskopskim sjedištima, malom salom za stoni tenis i borilačke sportove, svlačionicama i ostalim pomoćnim prostorijama za sportiste,
  • treći nivo su tribine i VIP lože, te sala za fitnes,
  • četvrti nivo čine novinarske kabine i prostorije za upravu.

 

Ukupna vrijednost izgradnje sportske dvorane je oko 9.000.000 KM, od čega je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo izdvojilo sredstva u iznosu od 1.400.000 KM, Vlada Republike Slovenije je donirala 240.000 eura, a ostatak je finansirala Općina Novo Sarajevo. Ubrzo nakon njenog otvaranja, u novoizgrađenoj sportskoj dvorani po prvi put je organizirana svečana dodjela 456 stipendija učenicima srednjih škola i studentima sa područja Općine Novo Sarajevo koji se nalaze na redovnom školovanju. Održano je i nekoliko sportskih turnira u stonom tenisu, streljaštvu, futsalu i odbojci.