Projekti koje je JP „ONSA“ realizovala u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo

Od aprila do decembra prošle godine, realizovani su projekti „Prevencija nogometnog huliganstva i nereda na sportskim terenima“ i „Unapređenje zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti“, a u saradnji Općine Novo Sarajevo i JP „ONSA“. Za ove namjene, od strane Općine, izdvojeno je 60.000 KM.

Osnovni koncept realizacije navedenih projekata bila je afirmacija sporta kao osnove za zdrav život, posebno mladih, te svih pozitivnih aspekata bavljenja sportom koji u osnovi predstavlja fer i sportsko nadmetanje, bez iskazivanja negativnih pojava, kao što je huliganstvo ili bilo kakav drugi oblik vandalizma.

Sve aktivnosti su se održavale na pomoćnom terenu sa umjetnom travom i u Sportskoj dvorani „Novo Sarajevo“.

Kroz 24 radionice prošlo je preko 1.200 učesnika, od čega je oko 850 dječaka i djevojčica iz novosarajevskih osnovnih škola, polaznika Omladinske škole FK Željezničar, zatim oko 50 roditelja i 300 navijača, što je dalo podstrek u razvoju i usvajanju pozitivnih stavova, uvjerenja i vrijednosti koje doprinose bavljenju sportom i razvoju djece i mladih.

Na kraju, u Sportskoj dvorani upriličena je i prezentacija znanja i vještina stečenih kroz realizaciju svih projektnih aktivnosti, te podijeljene diplome i zahvalnice učesnicima i organizatorima.