Svečano otvorena sportska dvorana na Grbavici

Uz prisustvo brojnih zvanica i preko 2 000 građana u petak, 18. marta ove godine svečano je otvorena sportska dvorana na Grbavici, treća po veličini u Kantonu Sarajevo, a prva na području Općine Novo Sarajevo. Svečanost otvorenja sportske dvorane svojim prisustvom uveličali su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, ugledne sportske ličnosti i sportska udruženja, zatim uvaženi gosti iz inostranstva, te prijatelji, kao i brojni građani Sarajeva.

Tim povodom, prisutnima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Ambasador Slovenije Iztok Grmek, Bojan Križaj, predsjedavajući OV Novo Sarajevo dr. Igor Gavrić i Općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Ova sportska dvorana, koja predstavlja najveću investiciju Općine Novo Sarajevo s razlogom je otvorena upravo na ovaj datum, 20. godišnjicu od reintegracije naselja Grbavica, kao poklon Općine svim građanima Grbavice, Novog Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Izgradnja sportske dvorane počela je u septembru 2010. godine. Prva faza radova podrazumijevala je građevinsko-zanatske radove, u drugoj su okončani radovi na razvodu grubih instalacija, dok se treća faza odnosila na nabavku i montažu sportske i druge opreme za dvoranu. Dvorana ispunjava sve evropske standarde za dvoranske sportove, a osposobljena je i za organiziranje kulturnih i sajamskih sadržaja. Pored velike dvorane, objekat sadrži i podzemnu garažu, prostorije predviđene za kuglanu i streljanu, malu salu za stoni tenis i borilačke sportove, svlačionice i ostale pomoćne prostorije za sportiste, VIP lože, salu za fitnes, kao i novinarske kabine i prostorije za upravu.

Svečanost otvorenja dvorane na Grbavici svojim izvedbama uveličali su Mladen Vojičić Tifa, Eldin Huseinbegović i Mirza Šoljanin, zatim poznati sarajevski horovi Pantonimus i Chorus Cadenza, baletska grupa Lucca Dance, te hor novosarajevskih osnovnih škola koji broji 500 učenika. Nakon nastupa najmlađih učesnika, učenika osnovnih škola, Općinski načelnik Nedžad Koldžo i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svečano su proglasili dvoranu otvorenom, nakon čega je i upriličen vatromet.

Za kraj manifestacije ostavljena poslastica za sve ljubitelje košarke. Juniori KK Bosna i KK Sparsi odigrali su prvu utakmicu u sportskoj dvorani „Grbavica“, a općinski načelnik Nedžad Koldžo ovim gradskim košarkaškim klubovima uručio je zahvalnice za odigranu prvu utakmicu u dvorani.