U ČAST HEROJA: Memorijalni turnir “Vinko Šamarlić” okupio  više od 600 mladih iz regiona

U ČAST HEROJA  – Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić” u Sportskoj dvorani “Novo Sarajevo” na  
Grbavici okupio  više od 600 mladih iz regiona

Njih preko 600 borilo se za odličja u čast nekadašnjeg sjajnog džudiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine, nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barceloni.

Organizatori turnira iz Sportskog društva Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije. To pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima.

“Ovo je jedan od najmasovnijih turnira do sada, sa više od 600 takmičara, što nas izuzetno raduje. Jako smo ponosni što smo u prilici svake godine organizovati druženje mladih ljudi iz cijele regije jer na taj način širimo sportsko jedinstvo na ovim prostorima. Posebno dobru saradnju imamo s nekoliko klubova iz regiona, poput Crvene zvezde, Dubrovnika, Igala… Uvijek učestvujemo na njihovim turnirima, a oni nama uzvraćaju posjetu na memorijalu posvećenom Šamarliću. Ovo  je zaista pravi praznik džudoa i mladosti u regionu”, kazao je Senad  Mehićević, predsjednik SD Željezničar.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajao je do večernjih sati. Na 27. memorijal u čast Šamarlića došlo je pedesetak klubova iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske i BiH.

Članovi Organizacionog odbora turnira i poštovaoci Šamarlićevog lika i djela obišli su i mjesto njegove pogibije na Hrasnom Brdu, a zatim i njegov grob na Lavu.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice MUP-a BiH.

Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo. Imao je ispunjenu olimpijsku normu i trebao je predstavljati BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba s
mačevima.