U streljani Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ počinje takmičarska sezona u streljaštvu

Povodom otvaranja streljanje u okviru Sportske dvorane “Novo Sarajevo“ i održavanja 1. kola BH lige u streljaštvu u organizaciji Streljačkog savez BiH, 22. februara ove godine, upriličena je konferencija za novinare.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je rekao da je završena ralizacija projekta – strelište za vazdušno oružje u skladu sa standardima koji zadovoljavaju kriterije za takmičenje zadate od strane Evropske streljačke konfederacije (ESC) i Međunarodne streljačke federacije (ISSF). Za ove namjene izdvojeno je 217.210 KM.

Streljana će osim takmičenja najvišeg nivoa, omogućiti i rekreativno bavljenje streljaštvom.

Općinski načelnik je podsjetio je da je nekada na području Novog Sarajeva bilo pet strelišta i deset sportskih klubova koji su se
bavili streljaštvom.

„Cilj nam je da ovaj tradicionalni sport koji je imao veliki broj poklonika ponovo vratimo mladima.”, rekao je
načelnik Koldžo.

Prema riječima direktora Sportske dvorane „ Novo Sarajevo“ Mirze Ramića, u narednom periodu biće organizovana i škola streljaštva za djecu iz Novog Sarajeva.

“Otvorenje ovakve jedne streljane omogućava da bh. takmičari budu u korak sa svojim kolegama iz drugih zemalja, te da u ostvaruju norme koje će im biti potrebne za kvalifikacije na svjetskim takmičenjima.”, izjavila je Aida Hunček Pita u ime Streljačkog saveza BiH.

Novinarima se obratio i predsjednik Streljačkog kluba „Strijelac“ Suad Čongo.

U streljani u okviru Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ na dan otvorenja, 24. februara, počinje i takmičarska sezona u streljaštvu na kojoj će učestvovati 18 streljačkih klubova.